7. APRIL 2020
Vi er klar
Coronakrisen kræver mange forberedelser - Sophie Hæstorp Andersen giver her en status for Region Hovedstaden
af Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden
Påsken står for døren, men i år kommer den til at se meget anderledes ud for dig og mig, og for mange ansatte i sundhedsvæsenet. De seneste uger, hvor Danmark har været lukket ned har vist os et helt andet samfund med mere social afstand og stigende arbejdsløshed, men også givet os uvurderlig tid til at omstille vores sundhedsvæsen til at håndtere flere smittede og syge med COVID-19. Lige nu er der cirka 60 indlagte patienter, og vi arbejder i døgndrift for at håndtere den nuværende situation og være klar, hvis det bliver værre.
Vi har i de seneste uger gjort os klar til at kunne håndtere 300 intensivpatienter, når epidemien topper. Det er stadig den store opgave på hospitalerne nu, samtidig med at vi fastholder kritiske undersøgelser og behandlinger af blandt kræft og hjertepatienter, eller andre med store smerter.
Fysikken har vi efterhånden på plads. Når vi ikke udfører en lang række operationer, bliver en masse udstyr ledigt. Vi har også fundet apparaturer på lagre frem, og vi er igang med at købe flere nye respiratorer, så vi også har lidt i reserve, hvis der går ting i stykker undervejs.
Bemandingen er også ved at falde på plads. Det kræver omskoling, omfordeling og uddannelse af en lang række medarbejdere. Alene på intensivområdet er der brug for cirka 3500 medarbejdere. Vi trækker på vores jobbank, hvor mere end 8.000 har meldt sig, men hvor meget få lige kan gå ind i en intensivfunktion.
Region Hovedstaden køber værnemidler på vegne af hele Danmark
Den globale udbredelse af COVID-19 har betydet, at markedet for værnemidler, testudstyr og andet kritisk udstyr er ekstremt presset og uforudsigeligt. Vi har et mål om at fylde vores lagre op til 6 måneders forbrug, og har mange ordrer ude rundt omkring i verden, der med den ændrede verdenssituation kan være svære at få hjem, fordi grænserne lukker, der nedlægges eksportforbud eller leverancer forsvinder eller sælges til anden side.
Region Hovedstaden er den største region i Danmark, og politisk har vi i de seneste år løbende sat fokus på vores muligheder som offentlig indkøber til at skabe forandring på et marked eller gå nye veje - f.eks. ved at handle mere lokalt, økologisk, styrke genbrug eller få nye virksomheder ind på et marked præget af monopol.
Det kommer os nu til gavn, hvor vi har haft kontakterne til at kunne aftale opstart af ny dansk produktion af f.eks. visirer, masker og kitler til hospitaler, kommuner og praktiserende læger. Og vi har efter aftale med de andre regioner og de statslige myndigheder påtaget os den vigtige opgave det er at købe værnemidler og andre kritiske varer på vegne af hele landet. Et ansvar, som jeg er stolt af at vi kan påtage os, for coronakrisen kan kun løses i fællesskab.