15. APRIL 2020

Plan for gradvis genåbning af skoler og daginstitutioner i København

Onsdag genåbnede de første skoler og dagsinstitutioner i København. Senest på mandag d. 20. april vil langt de fleste institutioner, skoler og specialtilbud være klar til at tage imod børn.
Jesper586bx372h Web

Af Jesper Christensen, Børne- og Ungeborgmester, SIK

Kære Socialdemokrater i København

Som børne- og ungdomsborgmester i København er det i øjeblikket en meget særlig og usædvanlig situation. En helt ny og meget anderledes opgave vi kun kan lykkedes med ved fælles hjælp og hvor forældre, ledere og lærere, pædagoger og andre medarbejdere skal finde en hverdag i nogle rammer, vi aldrig har prøvet før.


Efter mange ugers nedlukning er Danmark så småt på vej tilbage til noget, vi kender lidt bedre og som skal til at minde mere om hverdagen. Første skridt er – som I ved – en gradvis genåbning af vores daginstitutioner og skoler. Det er en kæmpe – og svær opgave med mange helt nye krav til alle.


Det er heldigvis lykkedes at få udvalget til at stå helt sammen om opgaven, ved mange møder via diverse platforme, og vi har efter møderne indtil nu udsendt fælles pressemeddelelse efter hvert møde. Ligesom kommunen på tværs af forvaltninger har bidraget i stor stil. Teknik- og Miljø forvaltningen med legepladser og meget andet.

I mange andre kommuner venter de til mandag, men i København har vi besluttet at gå i gang med det samme. Onsdag er genåbning af Københavns dag- og skoletilbud gået i gang, og der er blev åbnet 26 skoler af byens 69 skoler og 124 – svarende til 35 pct.af dagtilbuddene.


Resten af skolerne bliver åbnet i dag og fredag, mens dagtilbuddene vil åbne løbende med 113 institutioner i dag, 45 institutioner fredag, og stort set alle andre fra mandag den 20. april.

Vi har valgt at begynde genåbningen nu og udbygge i takt med at det kan lade sig gøre – sundhedsmæssigt og pædagogfagligt, så flest mulige forældre kan komme i gang med hverdagen igen. Det er et arbejde med mange bump på vejen. Der er strenge retningslinjer, så vi skal finde mere plads andre steder end i de normale institutioner, og vi skal også være kreative for at åbne alle dem vi har. Tag for eksempel udflytterbørnehaverne. Her møder børnene på et meget lille område, så er der afgang i bus til et sted, hvor der ikke nødvendigvis er håndvask til alle. Der kunne vi ikke bare åbne i dag, men fra på mandag forventer jeg, at de elskede udflytterinstitutioner er klar igen – nu med flere busser, håndsprit og forskudt afgang. De bemandende legepladser er også ved at blive gjort klar til institutionsbørn, og vi har virksomheder og andre, der henvender sig for at hjælpe med den plads, de har til overs.

 

Det er en kæmpe opgave at genåbne vores hovedstad med helt nye krav til plads og hygiejne. Derfor er jeg også glad og taknemmelig for alle de ansatte, der løser problemerne henad vejen og for de forstående forældre, der hjælper til. Nu siger vi så også, at de forældre, der holder deres børn hjemme, ikke skal betale.

Tiltaget er inspireret af Gladsaxe og er et blandt flere, der skal sikre plads til de forældre, der har behov under den gradvise genåbning.

Mvh.

Jesper

 

PS. Tak til Susan Hedlund der tirsdag ringede og tilbød, vi kunne bruge Medborgerhuset i Sydhavnen, hvis der var lokale institutioner, der manglede plads. Se det er socialdemokratisk fællesskab.

Pressemeddelse udsendt den 15. april 2020